diferente

da, familiile de tigani care m-au socat pe mine erau exceptiile, erau cei mai saraci si cei mai lenesi dintre ei, pomagii cum erau numiti.

in rest, in Bendea tiganii musulmani erau de toate felurile de la cei de conditie medie pana la unii mai instariti. n-am fost in palate pentru ca palatele erau deja in centrul orasului, nu mai erau in cartier. aveau case curate si frumoase, faceau negot, aveau copii dar nu cate 10 ca pomagii, se luau la 15 ani, baietii faceau scoala pana in clasa a opta ca sa poata da de permis, fetele pana intr-a cicea cand ori se maritau ori stateau acasa sa aiba grija de fratii mai mici.

se cumparau fetele, de-aia ti-o si tineai acasa ca sa nu ti-o fure de la scoala, femeile erau extrem de supuse iar barbatii isi luau mai multe neveste. si tigani si musulmani fiind, fiindca acolo era una dintre putinele comunitati de tigani turci, xoraxaj, chiar nu sufla und in fata barbatului.

majoritatea se declarase turci la recensamant, turcii nu-i recunosteau, romanii erau usor speriati ca in cinci ani o sa devina majoritari, primaru zicea ca n-are ce sa le faca ca nu vor sa munceasca sau sa faca scoala dar ca tousi solutia e sa le faca o gradinita si o scoala la ei in cartier. asa…numai pentru ei.

dar oamenii mi s-au parut a avea exact bunul simt al oamenilor de la tara, aia autentici care nu stiu ca de fapt stau la oras.

ceea ce nu pot spune despre cei din tulcea.

in tulcea am vazut un ghetou la marginea orasului cu tigani corciti cu romani, cu un jeg incredibil, cu nesimtirea oamenilor care nu stiu decat sa ceara, cu dramele copiilor cu destin marcat de ghinionul de a se naste acolo, cu lidere de opinie romanci ţaţe care urlau cu tigara-n gura ca n-au ce sa le dea la copii de mancare. acolo n-am intrat, mi s-a facut rau. de la tot. am fost si in altele, am vazut o zona care va deveni replica miniaturala a deltei si care acum e un sat de tigani lipit de oras in care oamenii mai fac hamuri de cai si vand rame la kil. si-acolo aceeasi poveste. si-aceeasi atitudine de falsa umilinta.

si-aceeasi vesnica diferenta intre bunul simt al oamenilor de la tara si suficienta celor de la oras. valabil si la nivel de primar dar asta-i alta poveste.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s